Best| 22 maart 2016 | ED|

De Veldhovense onderneemster Mieke Roulaux ging vier keer failliet in zes jaar. Steeds bleven leveranciers en consumenten met schulden zitten, terwijl Roulaux weer een nieuwe keukenspeciaalzaak startte. Hoe kan het dat een ondernemer keer op keer failliet gaat?

Er hoeft echt niet perse sprake te zijn van fraude of onwil. Ook een goedbedoeldende maar minder getalenteerde ondernemer kan een spoor van faillissementen achter zich laten. Uithuilen en met frisse moed opnieuw beginnen onder een andere, onbesmette naam: zolang er geen curator of officier van justitie op de rem gaat staan kan het eindeloos voortduren.

En waarom zou een curator die het faillissement afwikkelt, op de rem gaan staan? Zijn eerste belang is niet om te gaan speuren in het verleden van de gestrande ondernemer, legt Floris Dix, insolventiespecialist van Turnaround Advocaten in Best uit. "De curator kijkt naar de beste prijs die hij kan krijgen voor de failliete zaak. Daarmee moet hij de schuldeisers betalen, maar ook zijn eigen uren."

Alleen als er aanwijzingen zijn dat er mogelijk sprake is van fraude, zal de curator er dieper induiken. "Als de curator iets ziet waarvoor een persoon mogelijk aansprakelijk is, en die persoon heeft bezittingen, dan zal die dat zeker uitzoeken en melden aan het OM voor strafrechtelijke vervolging." Maar een curator start geen dure procedure als er niets te halen valt, maakt Dix duidelijk. Want daar gaat veel tijd en energie inzitten en de curator wordt daar niet voor betaald. Zou die er wel werk van maken, dan is het bovendien nog maar de vraag of justitie wil overgaan tot vervolging. Dix: "Ik heb al een paar keer aangifte gedaan waar niets mee is gebeurd." Volgens hem heeft dat te maken met het gebrek aan mankracht bij het OM (Openbaar Ministerie) en de financiële recherche. Als de minister het belangrijk vindt dat het wordt aangepakt, zou hij meer middelen beschikbaar moeten stellen vindt Dix.

En dat is ook precies waar nu aan gewerkt wordt. Vandaag buigt de Eerste Kamer zich over een wetsvoorstel dat ook onkunde strafbaar gaat stellen, zoals het niet juist voeren en bewaren van de administratie. Ook krijgt de curator de bevoegdheid bij faillissementen om de bestuurder voor maximaal vijf jaar te verbieden een bestuursfunctie of functie als commissaris te bekleden binnen een nieuw bedrijf. Dat is al veel beter, maar nog steeds geen garantie vindt Dix, want dan kun je nog altijd een stroman inzetten.

Hij ziet het meest heil in KEI, de wetgeving Kwallteit en Innovatie die het rechtssysteem moet digitaliseren en vereenvoudigen. "In de oude wet stond nog dat alle stukken schriftelijk moesten worden aangeleverd. Dat betekende dat veel informatie niet digitaal beschikbaar was en dus moeilijk te achterhalen. Daar komt nu verandering in. Hierdoor is het eerder bekend wanneer iemand met een onderneming eerder al failliet is verklaard in Utrecht en nu weer in Eindhoven."