Het is weer zover: Secretaressedag! Een dag waarop veel secretaresses in het zonnetje worden gezet. Net zoals ik. Ieder jaar opnieuw komt de discussie tussen de voor- en tegenstanders weer op gang.

Secretaressedag is in 1989 in het leven geroepen om het imago van de secretaresse te verbeteren. Maar anno 2024 bestaat het takenpakket van de secretaresse al lang niet meer uit alleen maar brieven typen, afspraken maken en koffie zetten. Je kunt je dus afvragen of deze extra dag van waardering nog van toegevoegde waarde is voor het imago van de secretaresse. Sterker nog, lijkt het door deze speciale dag niet juíst dat het vak secretaresse standaard ondergewaardeerd wordt?!

Natuurlijk vindt iedereen het fijn om wat extra waardering te krijgen en in het zonnetje gezet te worden; ook ik uiteraard! Maar moet die waardering er niet altijd zijn?! Hoe fijn is het om tussendoor een blijk van waardering te krijgen. En nee, dat hoeft niet met per se met een cadeau (mag wel natuurlijk 😉), maar gewoon een ‘dank je wel’ of complimentje tussendoor doet het ook goed.

Mijns inziens kies je voor een vak omdat het bij je past. Natuurlijk horen daar ook taken bij die je wat minder aanspreken. Belangrijk is dat iedereen de waardering krijgt die hij of zij verdient. Met of zonder een speciale dag!
Gelukkig ben ik gezegend met een leuke baan en heb ik fantastische collega’s. Ik krijg tussendoor genoeg waardering voor mijn werk én ik word op Secretaressedag, samen met mijn lieve collega Annemarie, ook nog eens flink in het zonnetje gezet! Wat wil een mens nog meer!?

Secretaressedag! Ouderwets of niet? Misschien wel, maar laten we eerlijk zijn: waar zou men zijn zonder secretaresse?! Tegen alle vakgenoten zeg ik: Geniet vandaag van alle (extra) waardering en aandacht. Je hebt het verdiend!

Wendy van der Schoot


Leuk weetje: Secretaressedag is één van de langste woorden in de Van Dale dat je met één hand kunt typen, wanneer je met tien vingers typt!