Vrijdag 10 oktober 2014

Dinsdag 23 september, 7:15 uur: mijn wekker gaat trillend af. Ik reik naar de wekker om nog één keer op snooze te drukken, zodat ik nog even van mijn bed kan genieten. Vijf minuten later word ik alweer wreed gestoord en is het echt tijd om op te staan. Dat gaat me vanochtend wat moeilijk af, omdat ik gisteren tot half twee ’s nachts nog gezellig stond te borrelen. Ik stap eerst snel even onder de douche om vervolgens lekker te ontbijten met een heerlijke kop koffie. Veel tijd heb ik daar niet voor, want stipt om negen uur moet ik alweer in de cursuszaal zitten.
In mijn studententijd was dit een “herkenbaar patroon”. Alleen stond de wekker dan later, drukte ik meerdere malen op snooze, was ik over het algemeen nóg later naar bed gegaan en besloot ik in sommige gevallen zelfs maar niet naar college te gaan. Dat is nu geen optie meer. Ik ben inmiddels afgestudeerd en werk nu als advocaat-stagiaire. Deze betreffende dinsdag begin ik aan mijn tweede dag van de introductie van de Beroepsopleiding Advocaten en dat wil – en mag – ik niet missen.

Mijn vuurdoop had gisteren al plaatsgevonden. Na aankomst bij conferentiecentrum Woudschoten kreeg ik mijn naambadge en de indeling voor de opleidingsgroepen. Nou, daar stond ik dan. In de ruimte rond de koffieautomaat stonden nog zo’n 130 andere advocaat-stagiaires en ik kende (nog) niemand. Na even rondkijken, liep ik toch een bekende tegen het lijf. Haar kantoorgenoot was ook aanwezig, dus het aantal mensen dat ik kende werd direct verdubbeld. Na mijn eerste kennismaking begon het programma. Ik zat, net als mijn nieuwe kennissen, bij de opleidingsgroep uit Eindhoven.

Na een vol ochtendprogramma gevolgd door workshops in de middag sloten we de dag af met een interactief diner. Tijdens dit diner moest één vertegenwoordiger van elke groep een betoog houden van twee minuten. Ik had de eer onze groep te mogen vertegenwoordigen en heb betoogd dat het zwaard het belangrijkste gereedschap van de advocaat is. De concurrentie was erg sterk en helaas ben ik niet in de prijzen gevallen, maar aan de andere kant werd ik de volgende ochtend wel herkend als “diegene met het zwaard”. Na het diner werd er nog geborreld en heb ik nader kennis gemaakt met mijn andere opleidingsgenoten uit Eindhoven.

Deze borrel verklaart de moeite die ik deze dinsdagochtend had met opstaan. Ondanks deze moeite zit ik op tijd in de zaal en gaan we actief aan de slag met een druk ochtendprogramma. We stomen meteen door, want tijdens de lunch bereiden we het slotdebat van die middag voor. In het slotdebat doen we met onze hele opleidingsgroep ons stinkende best. Het resultaat: de prijs voor meest actieve groep van Woudschoten 2014!

Het slotdebat was het einde van twee prachtige introductiedagen voor de Beroepsopleiding Advocaten. Ik wissel nog even nummers uit en maak een afspraak voor het komende feest van de Jonge Balie ’s-Hertogenbosch. Mijn studententijd is voorbij, maar met de Beroepsopleiding Advocaten heb ik een geweldige tijd in het vooruitzicht.