Klant is koning, maar niet bij mij. Onlangs las ik op LinkedIn een stukje over een ondernemer die zijn klant de deur had gewezen. Steevast was deze klant te laat met het aanleveren van zijn spullen. Toen deze klant het ook presteerde om een medewerker onheus te bejegenen, heeft betreffende ondernemer besloten om de klant niet langer van dienst te zijn. Opgelucht dat hij dit besluit nu kon nemen, omdat hij niet meer afhankelijk was van deze klant en genoeg andere klanten had die hij wel kon bedienen. Ik heb begripvol gereageerd en daarbij aangegeven dat je niet vóór je klanten moet werken, maar juist samen.

Want mijns inziens moet een klant geen koning zijn, maar een teamgenoot. Herken de tekortkoming en maak gebruik van de kwaliteiten. Dat geldt niet alleen voor de klant in kwestie, maar juist ook voor jezelf. Ben eerlijk in wat je wel kunt en wat niet. Krijg je het vertrouwen, pak dit vertrouwen maar gebruik het wel juist. Overschat jezelf niet en voorkom teleurstellingen achteraf. En voor behoud van een goede relatie geldt; communiceer met elkaar en het liefst tijdig. Dat betekent: niet alleen zenden maar ook ontvangen (lees: luisteren). Geef een compliment als iemand dat ook verdient (dus niet uit beleefdheid) en ben kritisch als je vindt dat het wellicht beter of anders had gekund. Maar durf soms ook gewoon niks te zeggen en het te accepteren, want niemand is perfect.

Allemaal open deuren waar niemand het oneens mee zal zijn, althans dat vermoed ik. Maar dat geldt ook voor de opmerking ‘pluk de dag’ of ‘kijk naar wat je wel hebt, in plaats van wat je niet hebt’. Wellicht allemaal ongevraagde adviezen die je zelf ook wel kunt bedenken, maar toch, als je het leest; zie het als een reminder voor waar het echt om draait. Namelijk om jouzelf en jouw geluk. Want als jij gelukkig bent, kun je ook anderen gelukkig maken en kom je samen tot de beste prestaties!