Zondag 8 oktober 2023.

Om 4.45 uur gaat de wekker. Uit het raam van onze hotelkamer zie ik Chicago nog in duisternis gehuld. De avond ervoor hebben oud-collega Jacklien Quirijnen en ik onze outfits (met op de achterkant van onze shirts onze hoofdsponsors Turnaround Advocaten en Moonen Packaging) etc. al klaargelegd, dus we maken ons snel klaar en eten op de hotelkamer een ontbijt.

Wij lopen deze marathon om geld in te zamelen voor KiKa en doen dit samen met nog 18 enthousiaste hardlopers. De organisatie van KiKa geeft de hele groep om 5.30 uur de laatste peptalk in de lobby en daarna zijn we klaar voor vertrek naar het startgebied, op zo’n 20 minuten lopen van het hotel. Er doen 45.000 lopers mee aan de marathon van Chicago, dus het is heel druk bij het startgebied in Grant Park. De start is verdeeld in drie waves en ongeveer 13 startvakken. Daarom moet je er al vroeg zijn, zodat je op tijd door de security bent, nog een Dixie kan opzoeken 😉, je tas kunt afgeven en op in het juiste startvak staat.

Wij startten in de tweede wave om 8.00 uur, dus rond 7.30 uur staan we klaar en horen we het Amerikaanse volkslied door de speakers. Om 8.00 uur klinkt ons startschot en een paar minuten later – het duurt even voordat de massa in beweging komt – gaan we met kippenvel over de startlijn om 42,195 meter (26,2 mijl) door Chicago te lopen. Vanaf de start staan er uitbundige Amerikanen langs de lijn die je de finish bijna over schreeuwen. Er klinkt muziek, mensen roepen je naam, mensen geven high fives en staan met borden met daarop aanmoedigende oneliners (“pain is just French for bread” :-)). Wat een sfeer weet het publiek ervan te maken in Chicago! Het parcours gaat langs de oevers van Lake Michigan en door 29 wijken (waaronder Chinatown, Greektown en Little Italy) van Chicago. We passeren ook het stadion van de Chicago Bulls en Chicago Blackhawks. Het is redelijk vlak en de weersomstandigheden zijn perfect voor een marathon. In de “windy city”, zoals Chicago wel wordt genoemd, staat vandaag gelukkig niet veel wind.

Tijdens het lopen schijnt er af en toe een zonnetje en de temperatuur ligt rond de 10 à 11 graden. Alleen ’s ochtends vroeg bij het wachten in het startvak was het nog heel erg koud, maar tijdens het lopen is het eigenlijk perfect. We zitten er lekker in en lopen een mooi vlak tempo van gemiddeld rond de 5:37 minuten per kilometer. Na zo’n 28km begint de marathon pas echt en wordt het zwaarder. Ons tempo zakt dan ook een beetje terug. Rond de 38km krijg ik er echter geloof in dat het misschien gaat lukken om toch onder de 4 uur te finishen, een doel dat we eigenlijk wilden loslaten deze marathon, omdat we gewoon lekker wilden genieten van de sfeer.

Ik zet een tandje bij de laatste kilometers, blijf gefocust op de tijd en houd mijn horloge dan ook strak in de gaten. Net voor het 26 mijl punt (op ongeveer 41,5km) ga ik het laatste bochtje om richting de finish, wetende dat ik behoorlijk door moet stappen om nog onder de 4 uur uit te komen. Je verzint het niet, maar de laatste 700 meter blijken een heuveltje omhoog te zijn. Een heuveltje dat op dat moment voelt als een soort Mount Everest! Maar ik ben vastberaden om onder de 4 uur te finishen, dus zet mijn tanden op elkaar en ga uiteindelijk lachend over de finish in 3 uur 59 minuten en 36 seconden. Ik voel enorme blijdschap en trots, I did it!!

’s Avonds gaan we met alle lopers voor KiKa gezamenlijk eten en wordt het bedrag bekend gemaakt dat we samen hebben opgehaald met deze marathon voor KiKa. Met 20 lopers hebben we op dat moment maar liefst € 165.032,00 bijeengebracht, welk bedrag in de dagen daarna nog is opgelopen tot € 169.459,44! Een fantastische opbrengst, waarmee we verder wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker steunen en de genezingskans hopelijk nog verder kunnen laten stijgen dan de 81% die het nu is. Dank, dank, dank daarvoor aan alle sponsoren!

Met spierpijn in de benen brengen we maandag nog een dag door in het mooie en veelzijdige Chicago, waarbij we trappen zoveel mogelijk vermijden ;-). Dinsdagavond vliegen we weer terug naar Amsterdam na een fantastische ervaring voor een heel belangrijk en mooi doel. Samen rennen we kinderkanker de wereld uit! Wat zal de volgende marathon worden….?