Op kantoor en in mijn vriendenkring is het bekend dat ik een liefhebber ben van de decembermaand. De kou hangt in de lucht. Het zal weer eens vriezen. Die voorkeur gaat voor mij in ieder geval uit boven buiten 35 graden en zweten. Op de kou kun je jezelf immers kleden, op hitte veel minder. Maar goed, ik dwaal af.

De decembermaand en dan met name kerstmis. Heerlijk. Omstreeks 24 september van ieder jaar begint het hart sneller te kloppen. De kerstjingles worden weer afgestoft en de christmas playlists op Spotify gaan weer aan en op repeat. Tijdens het avondeten staat de TV met het symbolische haardvuur aan, met op de achtergrond kerstmuziek. Ideaal. Afgelopen jaar was het echter soms nog 24 graden in september, dat gaf toch iets minder het sfeergevoel dan normaal, maar goed.

Half oktober begint de lobby voor de kerstboom. Wanneer gaat deze opgezet worden? Mijn vrouwelijke wederhelft poogt deze discussie en insinuaties tijdig te parkeren, het is immers pas half oktober. Dat is nog te vroeg om een kerstboom op te zetten, aldus een klein aantal mensen in Nederland. Ikzelf ben van het motto hoe eerder, hoe beter én hoe meer vreugde de boom je kan geven. Daarnaast is de kerstboom met alle prullaria niet dusdanig goedkoop dat je maar beter extra lang kan genieten van het geheel. Het is trouwens ook nog goed voor je, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.

Eind oktober nadert. De eerder afgehouden insinuaties en suggesties om de kerstboom toch echt maar eens op te gaan zetten beginnen vaker plaats te vinden. Dit jaar heeft ondergetekende zelfs al diverse huishoudens met kerstbomen gezien richting het einde van oktober. Toen ik die helden met de kerstbomen in de kamer zag, was het hek van de dam. Het heeft tot iets voor half november geduurd voordat dit jaar de kerstboom opstond. Het opzetten ging vlot en hij staat weer prachtig (deels) in de weg. Als nu het haardvuur op de TV aanstaat met kerstjingles tijdens het koken is het kerstgevoel écht al aanwezig.

Dan de decembermaand zelf. Adventkalenders. Een cadeautje iedere dag tot 24 december. Heerlijk. In mijn geval is dat onder meer een bier-adventkalender én een adventkalender van het werk, geheel zelf bedacht, geknutseld en geheel verzorgd door onze eigen kantoorgenote Suzan! Iedere avond wordt met veel plezier het cadeautje van de dag geopend, onder de kerstboom en voor het digitale haardvuur. Beter dan dat kan het, mijns inziens, bijna niet meer worden.

Alvast hele fijne feestdagen!