Recentelijk kreeg ik van mijn collega een afbeelding onder ogen van een advocatenkantoor dat prominent een afbeelding van hun kantoorhond op de website had geplaatst (incl. mailadres en telefoonnummer waarop de hond te bereiken was). Direct werden er vragen gesteld zoals: “Wat is het uurtarief?”, “Op welke wijze worden de dictaten van de hond uitgewerkt” en "Hoe groot is het risico dat cliënten worden afgeblaft?”

Maar toch, een kantoorhond. Dat is iets anders dan de hond van kantoor. Immers, bij dit laatste kun je ook andere associaties hebben. Mogelijk zelfs zeer negatief. Zeker in deze tijden. Een kantoorhond daarentegen is heel iets anders en, ja, positief. Sterker nog, ik kan het uit eigen ervaring bevestigen.

Nu mijn kantoorwerkplek is uitgebreid tot thuis, heb ik het genoegen om minimaal éénmaal per week samen met Olly (zie foto) mijn werkdag en werkkamer te mogen delen. Zo’n werkdag begint in de regel met een stevige wandeling in de bossen en na een frisse neus te hebben gehaald met een kop koffie achter mijn computer. Uiterst zorgvuldig bewaart Olly de rust door op mijn voeten te gaan liggen, zodat ik mij volledig kan concentreren op mijn werk zonder koude voeten te krijgen. Na twee uur vindt Olly het in de regel wel welletjes en spoort hij mij aan tot de nodige beweging. Dit kan bestaan uit een potje touwtrekken, tikkertje spelen of een heuse krachtmeeting in een stoeipartij.

Met hernieuwde energie (en een kop koffie) werk ik dan mijn laatste mails weg alvorens samen met Olly tot de verplichte after-lunch-kantoorwandeling over te gaan. Dit keer niet op het altijd bruisende Breeven te Best maar in een rustieke woonomgeving. Hier kom ik tot de conclusie dat er opvallend veel mensen eveneens in deze omgeving werkzaam zijn en een ‘kantoorhond’ hebben.

De middag wordt gevuld met enkele telefonische besprekingen waarbij Olly doorgaans zo vriendelijk is om ook haar bijdrage te leveren. Met een subtiele blaf laat zij in de regel weten wanneer het gesprek te lang duurt en het echt tijd wordt om af te ronden. Uiteraard handel ik doorgaans overeenkomstig.

En dan, rond een uur of vijf, is het tijd om de werkdag op gepaste wijze af te sluiten. Na een flinke wandeling door de weilanden, kom ik samen met Olly dan terug van mijn werk. Voldaan en geheel ontstresst. Heerlijk zo’n werkdag en heerlijk zo’n kantoorgenoot, Olly, de kantoorhond!