Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar hoe medewerkers bij allerlei organisaties hun kantoor beleven. Kantoortuinen, flexplekken maar ook het thuiswerken krijgen volop aandacht in al deze onderzoeken. Volgens het onderzoek van Securex voelt de helft van de werknemers zich meer vermoeid en overprikkeld na een kantoordag dan na een dag thuiswerken.

De afgelopen 2 jaren zijn voorbijgegaan met een constante wijziging in de bezetting bij ons op kantoor, met vooral het volgen van het advies om zoveel mogelijk thuis te werken als leidraad. Van volle bezetting naar iedereen thuiswerken, naar 3 personen volgens schema, uitbreiding naar meer personen, oh nee toch beter van niet. De ene collega wil wel thuiswerken, de andere per se niet... de hele planning loslaten en na weer een persconferentie net zo hard weer aantrekken. Het was steeds een heel gepuzzel met het maken van deze planning voor de bezetting op kantoor.

In de hele coronaperiode ben ik een van de weinigen geweest die als constante factor op kantoor gewerkt heeft. Dit geheel uit praktische overwegingen voor wat betreft de office-, ondersteunende- en facilitaire werkzaamheden op kantoor. Het was soms (iets te) rustig maar toch is het mij niet slecht bevallen. En wat was het gezellig als er wel eens een andere collega op kantoor kwam. Even samen een bakkie of tijdens de lunch eens andere praat.

Maar nu hebben we de planning weer wat “losgelaten”. Geen schema`s meer wie er op kantoor mag werken maar ieder is welkom mits geen (corona) klachten. Sommige collega`s zijn opgelucht weer naar kantoor te mogen en dat kan ik best begrijpen. En wat fijn dat we er zo flexibel mee omgaan, het hybride werken heeft echt zo zijn voordelen. Ik ben gezegend met de leukste baan op een topkantoor met alleen maar leuke collega`s, ook in coronatijd.

Je voelt vast een grote MAAR aankomen… want de aanwezigheid van zoveel collega`s is gezellig, maar heeft ook nog een andere kant. Denk aan de voor iedereen vast wel herkenbare kantoorperikelen zoals het constant gestoord worden, het klagen over de koffie, het niet aanvullen van het printerpapier, de kopjes die blijven staan na een overleg, nog meer klagen over de koffie, klagen over de koffiemachine, klagen over de schoonmaak van de koffiemachine, en dan nog maar weer eens klagen over de koffie. (Je zult wel denken, hebben ze zo`n beroerde koffie dan? Maar nee, we hebben prima koffie uit een super de luxe koffiebonenmachine met alle mogelijke denkbare variaties.)

Naast het geklaag over de koffie, krijg je ineens ook weer alle verhalen van je collega`s. Allerlei discussies en meningen over onder andere het coronabeleid, ongewenste toestanden en gedragingen, sportprestaties, vakantieperikelen, kinderen al dan niet thuis enz. enz. enz.

Genoeg om na een dag op kantoor compleet overprikkeld te zijn en te verlangen naar toch weer een dag rustig thuiswerken. Inclusief lekkere koffie… 😉