27 augustus 2021 was hét moment waarop ik lang heb gewacht en lang naar toe heb gewerkt. Op die dag werd ik, samen met vele anderen, beëdigd als advocaat. Coronaproof mochten wij naar de rechtbank, met toga in de hand. De officier van justitie en de president van de rechtbank gaven eerst een toespraak en tips voor onze verdere carrière als advocaat. Het zijn van advocaat brengt namelijk vele verplichtingen met zich mee.

Als advocaat dien ik mij te houden aan de gedragsregels voor de advocatuur. Zo moet ik partijdig, onafhankelijk, deskundig, vertrouwelijk én integer zijn. Deze gedragsregels zijn ook op mij privé van toepassing. Advocaat ben je 24/7 en de beëdiging is dus niet niks. Na het uitspreken van de woorden “dat verklaar en beloof ik” was het officieel zover: ik ben (een trotse 😊) advocaat.

Een domper was het niet aanwezig mogen zijn van kantoorgenoten, familie en vrienden. Gelukkig kon Jaap van der Meer – mijn patroon – wel mee, maar ook hij moest buiten wachten. Na enige vertraging in de beëdigingszitting konden we samen terug naar het kantoor voor een gezellige borrel met familie en kantoorgenoten. Alhoewel de prosecco niet meer zo smaakvol was, omdat deze uit het jaar 2011 – alhoewel, de meningen waren hierover verdeeld - mocht dat de sfeer en de pret zeker niet drukken. Meerdere photoshoots later konden we tevreden en – ik in ieder geval – bekaf naar huis.

Dat moment is echter alweer bijna één maand geleden. Afgelopen week heb ik mijn eerste opleidingsdag op Woudschoten al gehad. Als beginnend advocaat volg je namelijk een driejarig opleidingsprogramma waarbij je naast inhoudelijke stof ook de fijne kneepjes van het vak wordt geleerd.

Woudschoten dus. Het in de advocatuur beruchte en illustere Woudschoten, omdat sinds jaar en dag iedere advocaat zijn carrière daar start. Vanwege de coronapandemie was het programma van twee dagen ingekort – eigenlijk samengevoegd – tot één intensieve dag. Jammer omdat de borrel en de overnachting daarmee dus kwamen te vervallen.

Het was alsnog een indrukwekkende dag waarin ik kennis heb gemaakt met mijn studiegenoten en we ondergedompeld werden in ethische vraagstukken, financiële integriteit en de gedragsregels voor de advocatuur. Stuk voor stuk nuttig en noodzakelijk voor een advocaat.

Na het afronden van deze dag ben ik alweer begonnen met het voorbereiden voor de tweede opleidingsdag. Deze dag zal gaan over de ethische vaardigheden, gespreksvoering en het geven en ontvangen van feedback. De vernieuwde beroepsopleiding heeft als doel om de jonge advocaat meer vaardigheden en praktische kennis mee te geven. Als kersverse advocaat ben ik enthousiast en benieuwd naar de volgende opleidingsdag!