Enkele weken geleden ontving ik het certificaat waaruit blijkt dat ik de beroepsopleiding voor de advocatuur met succes heb afgerond. Vanwege het coronavirus werd het per post naar mij toegestuurd. Het beloofde feestje op Woudschoten zal geen doorgang vinden, helaas.

Fijn, dat hebben we dan ook gehad, zou menigeen als eerste denken. Twee dagen later moest ik echter nog een zaak bepleiten vanwege de opleidingsvereisten die binnen het arrondissement Oost-Brabant gelden. Enfin, die pleitoefening, waarvan de voorbereiding toch meer tijd en stress dan verwacht kostte, heb ik na veel interrupties van de rechtbank zonder al te veel kleerscheuren weten af te ronden en konden mijn patroon en ik even bijkomen op het terras.

Welnu, dan ben je toch zeker echt helemaal klaar met je stage? Nee, iedere advocaat-stagiair dient een termijn van drie jaar stage te lopen onder toezicht van een patroon die verantwoordelijk is voor jou handelen als advocaat-stagiair. Binnen die termijn dien je de plaatselijke en landelijke vereisten te doorlopen, waaronder de (plaatselijke) pleitoefening en de volledige (landelijke) beroepsopleiding.

De landelijke Orde van Advocaten heeft kort geleden besloten dat de beroepsopleiding volledig op de schop gaat. Voor zover ik heb begrepen, zal dat inhouden dat de opleiding zich meer zal richten op de persoonlijke ontwikkeling van de advocaat en minder op de juridische ontwikkeling. De juridische-inhoudelijke vakken (of een groot deel daarvan) komen te vervallen, net als de daaraan verbonden tentamens.

Aan de ene kant is dat natuurlijk mooi voor de aankomende stagiaires dat zij die gevreesde tentamens niet meer hoeven te doen, aan de andere kant vraag ik me af of de vernieuwde opleiding daadwerkelijk betere advocaten zal afleveren. Zonder een gedegen juridische kennis, zal je als advocaat je vak niet op de beste manier kunnen uitoefenen. Ik ben erg benieuwd, wellicht zijn mijn zorgen onterecht. Ik verwacht dat de vernieuwde opleiding uiteindelijk wel zal worden bijgeschaafd. Ik sluit niet uit dat de Orde besluit dat stagiaires in de toekomst toch weer tentamens moeten gaan maken. De tijd zal het leren.

Nog even en dan zit mijn termijn van drie jaar er echt op en kan mijn patroon begin volgend jaar weer genieten van zijn nachtrust, wetende dat hij niet meer verantwoordelijk zal zijn voor mijn daden.