Al jarenlang is Turnaround Advocaten een trouwe sponsor van het Corso in Valkenswaard en dan met name van Buurtschap Kerkakkers. Natuurlijk is dat niet helemaal toevallig, al meer dan 25 jaar lever ik mijn méér dan enthousiaste bijdrage aan dit culturele event. Corso zit in mijn bloed!

Het evenement is ontstaan uit, en draait nog steeds om, het herdenken van de bevrijding van Valkenswaard in september 1944 en het vieren van de vrijheid. Na jaren van optochten met versierde fietsen trok in 1953 het eerste bloemencorso door de straten van Valkenswaard. Centraal tijdens Corso Valkenswaard staat de dahliaparade, het eigenlijke Bloemencorso Valkenswaard, waarin dertien met dahlia's versierde wagens door de straten van Valkenswaard trekken. Deze parade vindt traditioneel plaats op de tweede zondag van september. Sinds 2021 is dit uitgebreid naar een corso weekend met op zaterdag al de nodige festiviteiten.

Het Corso Valkenswaard is het grootste culturele evenement in de gemeente Valkenswaard. Tevens heeft het evenement een belangrijke sociaal- maatschappelijke functie met honderden vrijwilligers die zowel actief zijn met het bouwen van een bloemencorso wagen en/of de organisatie van de parade. Sinds 2021 behoort de landelijke corsocultuur (en dus ook Corso Valkenswaard) officieel tot de Internationale Unesco Lijst. Iets om trots op te zijn!

De Bloemencorso komt er niet zomaar, het is heel hard werken, vele vele uren en drukke, lange dagen maken met als hoogtepunt het Corsoweekend waarnaartoe gewerkt en geleefd wordt. De stress om de wagen af te krijgen en in het laatste weekend: krijgen we alles geprikt, zijn er genoeg bloemen, is de figuratie op tijd op het parcours enz. enz. Maar ook het plezier, de saamhorigheid van alle corsobouwers, de corsovrienden in ons eigen buurtschap. Wat een energie gaat erin zitten maar nog veel meer energie krijg ik ervan. En dan is het zondagmiddag en rijdt onze wagen voorbij tijdens de parade en dan ben ik vooral trots!

Trots op ons Buurtschap Kerkakkers, trots op al onze bouwers waarmee het toch elk jaar weer lukt om zoiets moois op de weg te zetten. Maar even goed op alle andere buurtschappen, want alleen samen maken we dit prachtige culturele evenement.

Maar ook trots op Turnaround Advocaten die dit door de jaarlijkse sponsorbijdrage mede mogelijk maakt! En tegelijkertijd dankbaar voor alle goedgekeurde verlofaanvragen waardoor ik me elk jaar weer volledig kan onderdompelen in het corso 😉.

Wil je er meer over weten? Kijk op de website en/of kom op 10 en/of 11 september naar Valkenswaard en geniet van het gezelligste dahliafeest van Brabant.