Brabants Dagblad | 02 november 2015|OSS - Ongeveer tweederde deel van de 2 miljoen kilo vlees uit het faillissement van de veroordeelde Osse vleeshandelaar Willy Selten is verkocht aan 2 vrieshuizen. Met een derde vrieshuis is de curator in gesprek. Daarmee heeft curator Jaap van der Meer een deel van de vordering kunnen aflossen van in ieder geval een van de vrieshuizen in het faillisement uit 2013.

Het vlees wordt verkocht als voer voor pelsdieren en dierentuinen. Dat mocht in eerste instantie van de voedsel- en warenautoriteit NVWA tot 31 december 2015, maar die termijn is na bezwaren van de curator opgeschroefd tot 1 april 2016. Het vlees mag van de NVWA alleen in Nederland verkocht worden. Ook daar had de curator bezwaar tegen gemaakt, maar dit is afgewezen.

Veroordeeld

Het vlees mag niet verkocht worden voor menselijke consumptie, omdat de herkomst ervan niet duidelijk is. Vleeshandelaar Willy Selten is in april veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor fraude met vlees. In partijen die werden verkocht als rundvlees bleek paardenvlees verwerkt te zijn. Er was vijf jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. Daar is volgens een woordvoerder nog geen datum voor gepland.

Vordering

Willy Selten is naar België verhuisd en is daar met zijn zoon een nieuw vleesverwerkend bedrijf gestart. Hij is persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het tekort in het faillissement op basis van onbehoorlijk bestuur. Er ligt een totale vordering open van 11,5 miljoen euro.