Investeerder en directeur zorgen voor doorstart fabrikant van machines voor zonnepanelen.

Smit Ovens maakt met 30 van de 45 medewerkers een doorstart. De Sonse fabrikant van machines voor zonnepanelen gaat verder onder de naam Smit Thermal Solutions.

Grootaandeelhouder Active Capital Company en algemeen directeur Wiro ZIjlmans van het bedrijf zorgen samen voor de benodigde financiering. Met de herstart van het bedrijf is een belangrijke partner gered in Solliance, het samenwerkingsverband in de regio dat zich bezig houdt met ontwikkeling van een nieuwe machine voor de productie van flexibele zonnecellen. Directeur Wiro Zijlmans zegt dat de bijdrage aan Solliance een belangrijke element vormde in de strijd die met andere doorstart-kandidaten is gevoerd. Eerder werd bekend dat zich bij curator Suzan Winkels meer gegadigden voor een voortzettting van Smit Ovens hadden gemeld, onder meer uit China.

Zijlmans zegt blij te zijn dat zowel de werkgelegenheid als de kennis behouden blijft voor de Nederlandse markt. "Het bedrijf past in de Eindhovense regio. Net als Active Capital Company geloof ik nog steeds in het bedrijf".

Een tegenvaller bij een miljoenenorder uit Azië heeft het bankroet van de zonnelcelmachinebouwer veroorzaakt, is gisteren bekend gemaakt. Smit Ovens maakte hoge kosten voor het maken van machines voor een niet nader genoemde klant. De order werd uitgeleverd , maar volgens Zijlmans niet naar tevredenheid van de opdrachtgever. Het is mogelijk dat het nieuwe bedrijf een rol gaat spelen bij het alsnog afronden van de opdracht, zegt Zijlmans.

Smit Ovens had verder in voorgaande jaren te maken met een lage omzet en te weinig buffers om de tegenvaller te kunnen opvangen.

Zijlmans noemt het faillissement 'heel vervelend'. "Gelukkig verbetert de arbeidsmarkt voor hoogopgeleiden. Ik zie heel veel aanknopingspunten om snel een baan te vinden voor de mensen met wie we niet kunnen doorgaan".