Smit Ovens in Son is failliet. Mr. S. Winkels-Koerselman in Best is tot curator benoemd. Smit Ovens maakt ovens voor de productie van zonnecel panelen. Het bedrijf is de belangrijkste industriele partner in Solliance, het samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen die zich bezig houden met de ontwikkeling van systemen voor het produceren van zonnecellen uit dunne film. Solliance-directeur Huib van den Heuvel gaat er vanuit dat er een oplossing gevonden wordt: 'Dan raken we alleen wat tijd kwijt.' Smit Ovens heeft ongeveer vijftig personeelsleden in dienst.

Smit Ovens besteedt alle productie uit en doet ontwikkeling samen met partijen als TNO en Holst Centre, onder meer binnen Solliance. Ontwikkeling gebeurt in opdracht van de klant maar ook voor eigen rekening. Naar verluidt is Smit een gezond bedrijf dat zich verslikt heeft in een groot project. De verwachting in de markt is dat er een doorstart zal volgen.

Het faillisement komt op een moment dat de solarsector zich langzaam aan het herstellen is van de forse dip die de sector enkele jaren geleden heeft beleefd. In de periode ervoor zagen veel machinebouwers - in Nederland, Duitsland en daarbuiten - grote kansen in het ontwikkelen en produceren van zonnecelproductiemachines. Maar toen vielen door de crisis plots de subsidiestromen weg en zijn veel van die bedrijven weer verdwenen, met achterlating van een grote voorraad aan zonnecellen en een grote overcapaciteit aan productie. Inmiddels zijn veel van die voorraden afgebouwd en zijn de fabrikanten van zonnecellen en -panelen weer op zoek naar productiemachines, maar dan wel van een type dat sneller en goedkoper zonnecellen met een hoger rendement kan produceren. Zodat er cellen op de markt kunnen worden gebracht die een min of meer dezelfde kWh-kostprijs hebben als elektriciteit die op een conventionele manier is opgewekt (grid parity).

Solliance-directeur Van den Heuvel schat in dat het faillissement vooral vertraging van onderzoek zal betekenen: 'Nee, IP-rechten raken we hierdoor niet kwijt. Kennis die binnen Solliance ontwikkeld wordt is van ons met een co-ownerships voor de partners.'