Eindhovens Dagblad | 20 mei 2014 | door: Toine van Esch

Eindhoven – De rechtbank heeft gisteren de voormalig Mercedes Benz-dealer EMA failliet verklaard. EMA heeft vestigingen in Eindhoven, Helmond, Weert, Venlo en Roermond. Bij het bedrijf werken ongeveer 125 mensen. De curator in het faillissement, Floris Dix van advocatenkantoor Turnaround Advocaten in Best, geeft aan op korte termijn op zoek te zijn naar kandidaten voor een doorstart van het bedrijf. “Ik hoop begin komende week op dat gebied duidelijkheid te kunnen scheppen”.

Volgens Dix is EMA in de financiële problemen gekomen omdat enerzijds de huisbankier van het bedrijf het krediet opzegde en anderzijds EMA kampte met (fiscale) Schulden. Daardoor ontstond er voor het bedrijf een acuut liquiditeitsprobleem.

Omdat de werkzaamheden van EMA onder het bewind van de curator worden voortgezet blijven magazijn en werkplaats voorlopig gewoon open voor klanten, zo laat Dix weten. Hij zegt al sinds vorige week als een soort stille bewindvoerder methet faillissement bezig te zijn. “Het voordeel daarvan is dat we potentiële overnamekandidaten nu goed en uitgebreid gedocumenteerd te woord kunnen staan.”

EMA begon 100 jaar geleden als busbedrijf in de regio Eindhoven. Het bedrijf is tot vorig jaar 64 jaar lang dealer geweest van Mercedes Benz.

Vorig jaar kwam een eind aan het dealerschap van EMA. Een woordvoerder van de importeur van Mercedes Benz zei toen dat het Eindhovense bedrijf in de visie van de importeur tekort was geschoten op het gebied van innovaties en investeringen. EMA behoorde tot de drie dealers waarvan de importeur besloten had afscheid te nemen. DE Limburgse Smeets Autogroep – voor de vrachtwagens- en het Veghelse ASV – personenwagens – namen vervolgens het dealerschap over.

Voor EMA restte alleen een rol als servicecentrum van het Duitse automerk. Aan het servicecontract met de importeur werd namelijk niet getornd.

In de EMA-showroom aan de Limburglaan in Eindhoven worden sindsdien auto`s van Jonkers autobedrijven uit Valkenswaard verkocht. Dat zijn vooral auto`s van Mercedes, maar ook van andere merken.

Juridisch mocht het bedrijf alleen gebruikte auto`s tentoonstellen en verkopen. In de verkoop van nieuwe auto`s mocht het alleen bemiddelen.

Een deel van de EMA-showroom is verder ingenomen door auto`s die verkocht werden via de veilingsite BVA Auctions.