Vrijdag 5 december 2014

Sinds mijn introductiedagen in Woudschoten ben ik vijf opleidingsdagen verder. In vijf dagen hebben de onderwerpen algemeen vermogensrecht, goederenrecht, contractenrecht, aansprakelijkheidsrecht, bewijsrecht, insolventierecht en communicatietechnieken de revue gepasseerd. Niet alleen dat, daarnaast heb ik ook nog eens tientallen uren voorbereiding van deze opleidingsdagen achter de rug. En dan te bedenken dat je als student zat te klagen over teveel studiedruk.

Met de invoering van de nieuwe Beroepsopleiding in september 2013 is de Nederlandse Orde van Advocaten (“NOvA”) een nieuwe weg ingeslagen. In het persbericht van de NOvA staat dat de opleiding uitgaat van een combinatie van klassikaal en digitaal leren en dat de nadruk ligt op kwaliteitsbevordering. Het digitale leren is tot uitdrukking gekomen in een digitale leeromgeving (“DLO”). De kwaliteitsbevordering betekent dat de advocaat-stagiaires gedurende de drie jaar van hun opleiding een verdiepend programma volgen met vaardigheden, beroepsattitude en ethiek.

Hoe gaat dat? Om de twee of drie weken heb ik een cursusdag voor mijn Beroepsopleiding. De voorbereiding van de cursusdag bestaat uit het lezen van literatuur, het maken van toetsen en huiswerkopdrachten en het doorlopen van modules. Al deze stof staat online in de DLO. Twee weken voor de cursusdag moet je al dat werk af hebben. Als je een taak hebt voltooid, zoals het uploaden van een huiswerkopdracht, komt in de DLO een vinkje achter de betreffende opdracht te staan. Deze taken moet je af hebben, anders mag je niet deelnemen aan de cursusdag.

Hoe doe ik dat nu in de praktijk? Doordeweeks kom ik na een dag werken ’s avonds thuis, eet ik snel een hapje en vervolgens werk ik – natuurlijk direct na het eten – nog een paar uur aan mijn taken in de DLO. In het weekend ben ik op zaterdag of zondag bezig met het afmaken van deze taken. Ik begin met de onverplichte taken (geen vinkje), namelijk het lezen van de stof. Daarna werk ik de verplichte taken (de vinkjes) af, zoals de toetsen en de huiswerkopdrachten. Vanwege de hoeveelheid is het soms echter lastig om alles voor de deadline af te hebben. Ik draai dan mijn schema om: ik werk eerst alle vinkjes af en ga daarna pas alles lezen. Op die manier creëer ik voor het leeswerk namelijk meer tijd, want na de deadline heb ik nog twee weken tot de cursusdag.

Waarom doe ik dat nu zo? Het korte antwoord op deze vraag is al gegeven: het werk in de DLO is gewoonweg teveel om af te krijgen voor de deadline. Afgelopen keer had ik bijvoorbeeld een deadline waarvoor ik verplicht één module moest doorlopen en twee toetsen en drie huiswerkopdrachten moest maken. De onverplichte taken betroffen het lezen van twee readers en de zelfstudie. Ik begon dus vol vertrouwen met het leeswerk. De readers waren prima te doen, maar vervolgens opende ik de zelfstudie en zag dat ik 300 pagina’s moest doornemen. Hoe moet ik dat, in combinatie met de verplichte taken, binnen de deadline voor elkaar krijgen?

Ik weet niet hoe de agenda’s van mijn collega-stagiaires eruit zien, maar bij mij staat niet elke doordeweekse avond of elk weekend “studeren Beroepsopleiding” erin. Dat is ook onmogelijk. In mijn agenda staan bijvoorbeeld ook nog: nevenactiviteiten, vergaderingen, verjaardagen, sociale activiteiten en overige kantooractiviteiten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het oefenen van een presentatie of pleidooi in de avonduren of het beter leren kennen van mijn mede-stagiaires op Jonge Balie activiteiten. En bovenal: ondanks mijn drukke agenda met al deze activiteiten plus de studie voor de Beroepsopleiding wil ik ook nog wel wat tijd kunnen doorbrengen met mijn vriendin.

De Beroepsopleiding mag dan weliswaar veel studiedruk opleveren, maar het einddoel is dan ook dat je advocaat wordt. Voor dat doel heb ik het zeker over om nu hard te studeren en te werken. Gelukkig heb ik in mijn Beroepsopleiding alvast twee dingen geleerd die ik ook direct kan toepassen: prioriteiten stellen en efficiënt te werk gaan. Dus ik ga lekker een lang weekend met mijn vriendin naar Londen. En die 300 pagina’s, die lees ik in het vliegtuig.