Deze maand heb ik verschillende bijeenkomsten mogen bijwonen waarin de sprekers de balans opmaken van 2023 en vooruitblikken op 2024. Zo zullen de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie (AI) alleen maar versnellen en zullen we meer en meer de samenwerking tussen AI en mens opzoeken, aldus Sander Duivestein tijdens de bijeenkomst van 14 december jl. bij ons op kantoor. Luc Abelen, hoofdeconoom Van Lanschot, deelt met ons zijn resultaten van de verwachtingen 2023 en doet een nieuwe voorspelling voor 2024 tijdens het webinar 2024 ‘Van Lanschot Kempen Visie 2024’. De aandelenmarkt voor 2024 lijkt zich rustig te houden en verlaging van de rente ligt in het verschiet.

En wat verwacht ik voor 2024? Nou, ik verwacht dat de stijgende lijn van het aantal faillissementen zal voorzetten, zodanig dat we uitkomen op een stabiel niveau van rond, dan wel iets boven het jaargemiddelde van het aantal faillissementen van voor corona, zijnde 3950. Afgelopen maanden hebben we een toename gezien, maar ook in onze adviespraktijk komen diverse ondernemers die hulp zoeken bij het structureren van hun schulden. Enkelen gelukkig op tijd, waardoor een minnelijke regeling mogelijk is dan wel een geslaagd WHOA-akkoord. De meesten echter te laat. Voor hen zal vroeg of laat een faillissement onvermijdelijk zijn.

Door de strengere eisen bij de banken en het kritischer worden van externe financiers, lukt het ondernemers steeds minder makkelijk om het benodigde kapitaal te krijgen om te kunnen reorganiseren. Is dat erg? Wat mij betreft niet. Natuurlijk is het wrang en zuur voor de ondernemer in kwestie en de betrokken werknemers, maar het verdwijnen van bedrijven van de ‘ oude economie’ leidt tot verdere ontwikkeling van de bedrijven van de ‘nieuwe economie’. Nieuwe arbeidskrachten komen beschikbaar, er ontstaat ruimte voor ontwikkeling en versnelling van nieuwe opkomende bedrijven. Hiermee zal de investering en ontwikkeling in duurzaamheid toenemen en daarmee onder andere ook onze welvaart.

Laten we wel hopen dat de conflicten in de wereld niet verergeren of zelfs stoppen. Zo las ik vandaag dat Noord-Korea een langeafstandsraket heeft afgevuurd op Zuid-Korea. Het kan dus zomaar dat mijn ‘voorspelling’ morgen al in de prullenbak kan.

Floris Dix