De tijd vliegt! Ik ben gewoon alweer één jaar werkzaam als advocaat. Tijd voor een terugblik, want wat heb ik allemaal meegemaakt, geleerd en waar ben ik tegenaan gelopen?

In september 2021 begon ik met frisse moed aan de vernieuwde beroepsopleiding voor de advocatuur, ik behoor toe aan het zogenoemde “Cohort 2”. Hoe mijn collega Bastiaan Rolevink zijn (oude) beroepsopleiding heeft ervaren lees je in onder meer dit blog.

Voor mij begon de opleiding ook in Woudschoten. In tegenstelling tot de oude beroepsopleiding, waar het programma over twee dagen werd verspreid inclusief overnachting, is de aftrap in de nieuwe beroepsopleiding in één dag gepland. Zacht uitgedrukt heeft deze dag een zeer intensief programma, waarbij de gedragsregels en alle andere belangrijke regelgeving en ethische dilemma’s aan de advocaat-stagiaires wordt voorgelegd.

Na de introductie in Woudschoten volgden vele lesdagen waarin soft skills centraal staan. Zo werden ons vaardigheden aangeleerd en getoetst, zoals het schrijven van processtukken, pleiten en onderhandelen, hoe ga je om met cliënten etc. en kregen we ook vele dagen ethiek.

Waar moet je bij een ethisch dilemma dan aan denken? Een voorbeeld daarvan is een klassieke burenruzie waar je neef bij betrokken is. Jouw neef vraagt aan jou om als mediator op te treden (red flag!), jij accepteert en probeert de ruzie op te lossen. Helaas lukt dat niet en vraagt jouw neef aan jou om zijn advocaat te zijn in zijn procedure tegen de buurman en om een dagvaarding op te stellen (red flag!). Mag dit?

Het antwoord op die vraag is: nee, dat mag niet. Dit dilemma is vrij eenvoudig, het onderbuikgevoel geeft al aan dat hier iets niet goed gaat. Een mediator hoort namelijk onafhankelijk van beide partijen te zijn, anders kan er geen goed mediation-traject plaatsvinden.

Vaak is het in dit soort dilemma’s helemaal niet zo duidelijk wat nou wel en niet juist is, dat hangt ook weer van de persoon zelf af. Niet iedereen vindt bij dezelfde situatie dat sprake is van een dilemma. Het afgelopen jaar hebben we als beginnend advocaten diverse handvatten gekregen (en grondig de gedragsregels bestudeerd) om in de toekomst met dit soort ethische dilemma’s, waarmee we ongetwijfeld geconfronteerd zullen worden als advocaat, om te gaan.

Het enig tentamen voor mij afgelopen jaar was ethiek, wat ik met goed gevolg heb afgerond. Daarnaast stond een moot court op het programma in een integratieve dag waarin één jaar aan soft skills en juridische stof samenkwam in een casuspositie. Ook deze belangrijke dag heb ik met goed gevolg mogen afsluiten. Het eerste jaar van de beroepsopleiding is daarmee afgerond. Ik was dermate tevreden dat ik bijna direct in juni met vakantie ben gegaan, de vakantie was welverdiend!

Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen en het is heerlijk om op terug te kunnen kijken. Ik zal jullie uiteraard op de hoogte houden van mijn vorderingen als advocaat-stagiair gedurende de rest van de beroepsopleiding.

Heb je zelf ambities om de advocatuur in te gaan of wil je meer weten over mijn beroep? Je mag met vragen altijd contact met me opnemen. Ik deel mijn ervaringen graag met je.