Het zal bij menigeen bekend in de oren klinken. Thuiswerken en op het moment suprême van een Teamsbespreking of Zoommeeting een onverwacht bezoekje van zoon- of dochterlief.

Aan de start van ons "thuiswerkbestaan", stelde ik alles in het werk om mijn kinderen toch duidelijk te maken dat zij het heilige domein van mijn werkkamer niet mochten betreden als ik aan het werk was. Er werden alternatieven geboden, bergen snoepgoed beloofd en – ja ik geef het eerlijk toe – ook strafmaatregelen aangekondigd die haast kind onwaardig zijn zoals een hele week niet op de iPad... Hoezeer wij ook snakten naar het contact met onze collega’s, zozeer hielden wij het contact met onze kinderen tijdens werktijd af.

En werkte het, zult u zich afvragen. Nou, nee.

Hoe kun je reageren als je dochter binnen komt lopen om je een knuffel te geven, of zoonlief die in opdracht van mama komt vragen of je ook een pannenkoek wil? En wat te denken van de jonge puber die net een prachtig punt terug heeft van een lastig vak op school? Tja, inderdaad, je neemt de knuffel in ontvangst, natuurlijk wil je die pannenkoek (met extra veel poedersuiker) en ja een high five voor die 8! Allemaal vreugde waar we juist nu zo van moeten genieten. En weet je wat het aardige is, stiekem genieten de kijkers in teams en/of zoom ook mee.

Laatst zei een cliënt tegen mij die live aanwezig was bij een dergelijk gebeurtenis – waarbij ik me hiervoor excuseerde – dat hij mijn reactie heel goed vond. Sterker nog, een boze reactie had hij zelfs zeer kwalijk gevonden. En gelijk heeft ie.

Moraal van het verhaal? Gewoon genieten van je kinderen met alles wat daarbij hoort, ook tijdens kantooruren ;-)