Een bureau dat tevens als lunchtafel fungeert, een agenda die gevuld is met Teams vergaderingen en een werkomgeving waarbij je ineens weet wat voor gordijnen er bij je collega’s thuis hangen. Als iemand mij dit beeld twee jaar geleden had geschetst, had ik die toch gek aangekeken, maar intussen is dit al een jaar lang de realiteit. Het is wat het is en je moet er met elkaar het beste van maken.

Gelukkig was digitaal werken bij ons kantoor al langere tijd een speerpunt waardoor de overgang naar het thuis werken vrij soepel kon verlopen en de lunch c.q. werktafel bespaard is gebleven van stapels dossiers. Met een dreumes thuis van (destijds) 1 jaar was er bij het sluiten van de opvang wel wat flexibiliteit vereist, maar gelukkig hadden mijn partner en ik de ‘mazzel’ dat onze dreumes de dag altijd om circa 05.30 laat beginnen en wij over de dag dus meer dan genoeg uren overhielden om naast de zorg voor onze dreumes onze werkuren te maken.

Het blijft natuurlijk heel gek – en dat vind ik ook echt het grootste nadeel van het thuiswerken – dat je alle collega’s ineens niet of nauwelijks meer ziet. De terugblik op het weekend, de grappen aan de lunchtafel en de wekelijkse voetbalanalyse van de Teletekst voetbal kijkende collega’s zijn toch een groot gemis. En ook de koffiemachine is altijd een hot item bij ons op kantoor vanwege de grote meningsverschillen die er heersen over de kwaliteit van de koffie. Na de vele discussies die hierover zijn gevoerd was er begin 2020 (eindelijk) een nieuwe koffiemachine geïnstalleerd. Helaas moet ik het voorlopig vooral doen met foto’s van deze koffie en wacht ik zelf nog altijd op het moment dat Nespresso een abonnement gaat uitgeven.

Naast het grote nadeel van het gemis van de collega’s kleven er toch ook veel voordelen aan het thuiswerken, zoals bijvoorbeeld de reisafstand, tussendoor even de was op hangen, niet je halve koelkast hoeven te verplaatsen voor een lekkere lunch en geen alcoholbeperkingen tijdens de digitale vrijmibo. Het zal best wennen zijn om dit straks weer aan te passen, maar desondanks hoop ik dat ik in 2021 kantoor toch weer met enige regelmaat mag gaan bezoeken!