Wij lezen er bijna dagelijks over in de krant: overname Sunweb en Corendon op losse schroeven door Corona pandemie en huurders kunnen 50% korting op de huur krijgen. De vraag is natuurlijk (1) hoe werkt de corona pandemie door in vóór de pandemie gesloten contracten en (2) hoe kunnen wij nu bij het aangaan van contracten rekening houden met de gevolgen van een pandemie.

Juristen denken dan al vrij snel aan het leerstuk van onvoorziene omstandigheden en overmacht. Ook daar is al veel over gezegd en geschreven. Het zal niet verbazen dat dan de begrippen “belangenafweging”, “feiten en omstandigheden” en “redelijkheid en billijkheid” om de hoek komen kijken. Juristen kunnen daar eindeloos over bakkeleien. De ondernemer zit daar niet op te wachten. Die wil gewoon weten waar hij/zij aan toe is.

Bij het opstellen van contracten gaat het erom dat achteraf gebakkelei wordt voorkomen door in het contract duidelijk te regelen wat er gebeurt bij onvoorziene omstandigheden zoals een pandemie. Als het goed is zorgt de opsteller van het contract dat er een eerlijke belangenafweging is gemaakt en dat er met de beide belangen van de contractspartijen naar evenredigheid is rekening gehouden. In het bijzonder in huurcontracten ontbreekt nog wel eens zo’n evenredige belangenafweging en dat is voor een rechter dan weer aanleiding daar bij een corona pandemie doorheen te breken.

Het gaat er dan bij het opstellen van een contract niet om, om naar Amerikaans voorbeeld, alle mogelijke situaties die zich zouden kunnen voordoen in het contract te verwerken. Dat leidt vaak tot ordners dikke contracten. In het Nederlands recht gaat het erom dat in het contract vooral duidelijk wordt gemaakt wat de bedoeling van partijen is geweest en welke belangen aan beide kanten worden gediend. Als dat duidelijk uit het contract blijkt, dan hoeft dat geen meters dik contract te zijn en hoeft over de inhoud daarvan achteraf geen discussie te bestaan.

Het opstellen van een contract is daarom een kunst die je beter aan juristen kunt overlaten. Het is ook een kunst om die vakkennis aan ondernemers uit te kunnen leggen. Dat is belangrijk, want de feiten voor de inhoud van het contract komen van de ondernemers. En die moeten weer weten welke feiten zij de jurist moeten aandragen. Dat is een wisselwerking.

Ik en collega Suzan Winkels – Koerselman gaan proberen dit kunstje te flikken op het Webinar van donderdag 25 februari a.s. om 16.00 uur. Je kunt je daarvoor nog inschrijven. Zie ik je dan?