Advocaat word je niet zomaar. Na je rechtenstudie volgt een periode van drie jaar waarin je als advocaat-stagiair wordt klaargestoomd voor het 'echte werk'. Collega Bastiaan Rolevink is begin 2018 gestart als advocaat-stagiair en hij neemt je in zijn blogreeks 'Het leven van een advocaat-stagiair' mee in het leven van een beginnend advocaat.

Geslaagd
Inmiddels is het alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste blogschreef over mijn tijd als advocaat-stagiair. Sindsdien is er natuurlijk weer veel gebeurd!

In de zomer stonden de laatste tentamens van de beroepsopleiding op het programma. Daarna heb ik gelukkig nog even kunnen genieten van een vakantie vol rust en regen. Omdat de nakijktermijnen voor onze tentamens maar liefst tien weken bedragen, kon ik die periode lekker speculeren over de uitslagen. Uiteindelijk kwam het verlossende bericht dat ik alle vakken heb gehaald en gelukkig geen herkansing hoefde te doen. Vanaf dat moment is de beroepsopleiding een stuk minder intensief geworden. Hoewel dat erg fijn is, vind ik het wel jammer om mijn opleidingsgenoten niet zo vaak meer te zien. Met name die contacten maken de beroepsopleiding leuk. Het onderling uitwisselen van ervaringen draagt daar zeker aan bij.

Belgische nachten
Vanaf april dit jaar zit ik in het bestuur van de Jonge Balie ’s-Hertogenbosch. Bijkomend voordeel van zo’n bestuursfunctie zijn de verschillende evenementen van andere Nederlandse en Belgische balies waarvoor je wordt uitgenodigd. Zo ben ik onlangs in Antwerpen geweest om daar de opening van het juridische jaar te mogen bijwonen. Het is interessant om te zien dat er veel overeenkomsten en (subtiele) verschillen zijn tussen de Nederlandse en Belgische advocatuur. Onze Belgische collega’s dossen zich bijvoorbeeld uit in hun mooiste (gala)kleding en geven banketten voor honderden mensen. Daarbij voorzien ze iedereen van een heerlijke maaltijd en maken ze grappen over elkaar en de rechtelijke macht tijdens en aansluitend cabaret. Een mooie traditie die we hier niet kennen. Zeker een aanrader om daar een keer bij te zijn. Het volgende gala staat inmiddels op de planning!