Advocaat word je niet zomaar. Na je rechtenstudie volgt een periode van drie jaar waarin je als advocaat-stagiair wordt klaargestoomd voor het 'echte werk'. Collega Bastiaan Rolevink is begin van dit jaar gestart als advocaat-stagiair en hij neemt je in zijn blogreeks 'Het leven van een advocaat-stagiair' mee in het leven van een beginnend advocaat.

Congres
Op een druilerige ochtend werd een groot aantal (voornamelijk) jonge advocaten verwacht in het Chassé theater te Breda voor het Jonge Balie Congres 2018 van de Stichting Jonge Balie Nederland, een organisatie die de belangen van jonge advocaten behartigt. Het thema van het congres dit jaar was ‘Lawyers’ evolution’. Van de Romeinse juristen en oratoren tot kwantumcomputers, een heel tijdperk kwam voorbij. Omdat ik als simpele jurist de principes van de kwantummechanica niet machtig ben en de ijdele hoop daarop ook niet koesterde, genoot ik dan ook het meest (en waarschijnlijk ook als een van de weinigen) van de lezing over de advocaten uit de klassieke oudheid. Na al die lezingen was ik blij dat de tap werd opengedraaid voor het afsluitende feest. Onvergetelijk was het niet, want ik herinner me er eerlijk gezegd weinig van. De ochtend daarna helaas wel.

Beroepsopleiding
Naast een leuk congres dendert de trein die de Beroepsopleiding heet onverbiddelijk door. Inmiddels zijn er al verschillende vakken afgesloten en verschillende opleidingsdagen geweest. Van het bestuursrecht tot het schrijven van processtukken, ik heb al van vele vakken kennis mogen nemen. Ook heb ik al een paar tentamens moeten maken. Dit alles komt wel bovenop je normale werk, zodat je menig avondje en weekend anders moet besteden dan je lief is. Jammer, maar je went eraan. Daarnaast doe je tijdens die opleiding wel erg leuke contacten op met andere advocaat-stagiairs, zodat je snel bekend raakt met een groot deel van de balie hier in Oost-Brabant.

Jonge Balie
Niet alleen bestaat er een Jonge Balie Nederland, maar er zijn er ook allerlei plaatselijke Jonge Balies. Deze zijn nog het beste te vergelijken met een soort studentenvereniging voor jonge advocaten. Ze organiseren diverse cursussen en pleitwedstrijden, maar ook de nodige borrels en feesten. Ik ben ondertussen ook betrokken geraakt bij de Reiscommissie. Die verzorgt eenmaal per jaar een reis naar een voor de deelnemers onbekende bestemming. Eenmaal daar wordt uitgebreid kennis genomen van de plaatselijke juridische en gastronomische gebruiken. Leerzaam, maar bovenal heel gezellig!