Advocaat word je niet zomaar. Na je rechtenstudie volgt een periode van drie jaar waarin je als advocaat-stagiair wordt klaargestoomd voor het 'echte werk'. Collega Bastiaan Rolevink is begin van dit jaar gestart als advocaat-stagiair en hij neemt je in zijn blogreeks 'Het leven van een advocaat-stagiair' mee in het leven van een beginnend advocaat.

Beroepsopleiding Advocaten
Woudschoten is het startpunt van de beroepsopleiding voor advocaten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat veel advocaten met weemoed terugdenken aan deze plaats. Bij het grote publiek zal de locatie vooral bekend zijn als trainingsoord van het Nederlands elftal. Hier werden we op een koude donderdagochtend in maart ontvangen en maakte ik kennis met mijn opleidingsgenoten van andere kantoren binnen het arrondissement Oost-Brabant.

Tijdens de twee dagen in Woudschoten haalden de opleiders ons compleet door de mangel over de gedragsregels en het tuchtrecht dat voor advocaten geldt. Ieder ogenblik, zelfs de avondmaaltijd, werd gebruikt voor een educatief momentje. Al met al was dit best vermoeiend; gelukkig was er ’s avonds (en ’s nachts) nog de gelegenheid om te borrelen en nader kennis te maken met de andere advocaat-stagiairs. Wellicht zal ook ik ooit met weemoed terugdenken aan deze paar dagen.

Niet lang na het festijn te Woudschoten begon het eerste vak van de beroepsopleiding. In mijn geval de major Burgerlijk recht. Een vak dat voornamelijk bestaat uit een groot gedeelte van de privaatrechtelijke vakken die ik tijdens de rechtenstudie al heb gevolgd. De hoeveelheid stof is niet gering, maar in de praktijk uiterst bruikbaar. Ieder vak van de Beroepsopleiding wordt afgesloten met een tentamen, zodat ik na het werk en in het weekend nog even vrolijk de boeken in kan duiken ter voorbereiding daarop.

Rechtbankintroductie
In het arrondissement Oost-Brabant zijn alle advocaat-stagiairs verplicht om een keer op de rechtbank een introductie te volgen. Zodoende kunnen we kennis maken met de handel en wandel binnen het Paleis van Justitie. Op de bewuste maandagochtend werd een groepje advocaat-stagiairs verwacht op de rechtbank. We begonnen onder meer met een aantal speeddates met rechters. Het was natuurlijk heel interessant om een keer een rechter in andere meer persoonlijke setting te kunnen spreken. Zo kregen we van sommige rechters meteen tips waarmee we onze processtukken beter kunnen schrijven. Anderen spraken over hun motivatie om rechter te worden.

Het meest bijzondere van de introductie met de rechtbank was de rondleiding door de catacomben van de rechtbank. Aldaar brachten we een bezoek aan het cellencomplex, een plek waar ik in mijn praktijk normaliter nooit zal komen. De cellen in het gerechtsgebouw bestaan uit kleine volledig lege ruimtes met slechts een betonnen bank waar verdachten op kunnen zitten als ze in afwachting zijn van hun proces. Niet erg comfortabel, maar wel interessant om een keer gezien te mogen hebben!

Het waren een paar drukke eerste maanden, maar ook een van de meest leerzame uit mijn leven. Over een tijdje zal ik weer verslag doen over mijn tijd hier als advocaat-stagiair.