Tegenwoordig komt fraude (vaak) voor, dit is natuurlijk een groot (maatschappelijk) probleem. Echter komt fraude niet alleen voor in één vorm, er zijn diverse manieren om te kunnen frauderen, zoals belastingfraude, copyfraud, examenfraude, faillissementsfraude, etc.

Hoewel er meerdere manieren zijn om fraude te plegen, heb ik het alleen over faillissementsfraude gehad tijdens mijn stageweek. Faillissementsfraude is een vorm van fraude, waarbij er geprobeerd wordt om zoveel mogelijk voordelen uit een onderneming te trekken, terwijl men weet dat het faillissement aanstaande is of zelfs al is uitgesproken. Zelfs hierbij zijn er diverse vormen van faillissementsfraude, zoals verwijtbare benadeling, faillissement met voorbedachten rade en bedrieglijke bankbreuk.

In eerste instantie wordt een bedrijf door de Rechtbank in staat van faillissement verklaard, waarna er een curator wordt aangewezen die het beheer en de vereffening van de failliete boedel regelt. Dit is dus ook de taak van een curator, echter sinds 1 juli jl. is de wetherziening faillissementswet in werking getreden.

Hierdoor heeft de curator een wettelijk, publieke taak gekregen en dat is het signaleren van (mogelijke) fraude in een faillissement. De curator kan hierbij een onderzoek uit (laten) voeren met het geld uit de failliete boedel. Indien deze er niet is kan de curator nog altijd garantstelling vragen, aangezien het een verplichte taak is die de curator moet uitvoeren.


Het bovenstaande is wat ik in mijn stageweek bij Turnaround Advocaten heb geleerd. Ik weet al een tijdje dat ik rechten wil gaan studeren, maar ik wist nog niet precies wat.

Deze stageweek was dus voor mij van belang om te kijken of faillissements- en ondernemingsrecht iets voor mij is. Het was een hele leuke en leerzame week met zittingen bij de Rechtbank in ’s-Hertogenbosch, gemeente Boxmeer en vooral heel veel lezen. Dit is zeker een ervaring waar ik iets aan heb bij het kiezen van mijn vervolgstudie.