17 september 2015

Tot voor kort keek ik alleen Top Gear, sport en een enkele nieuwsuitzending op TV. Maar sinds mijn zoons Sietse en Jelle mij hebben overgehaald een abonnement op Netflix te nemen, is daar abrupt verandering in gekomen. Mijn oog was al eens gevallen op een aflevering van Suits op RTL 5. Afgezien van de reclame had de serie mij meteen in de greep. Dus ben ik nu via Netflix begonnen aan de eerste serie uit 2011.

Het is heerlijk om te zien hoe Mike Ross als de jonge briljante stagiaire doorbraken in vastgelopen zaken weet te forceren. Het mooie is dat als “shit happens”, het altijd weer in dezelfde aflevering nog op zijn pootjes terecht komt. De werkelijkheid in onze praktijk is compleet anders. Bij ons duurt het jaren voordat de zaak die wending krijgt die je er aan hebt gegeven. En soms lukt dat helemaal niet. Aan het einde van een aflevering is het daarom moeilijk de verleiding te weerstaan om meteen de volgende aflevering te kijken.

Na een paar afleveringen zag ik ook wel wat gelijkenissen ontstaan tussen de hoofdpersonen in de serie en een aantal van mijn kantoorgenoten.

Natuurlijk associeerde ik mijzelf met de hoofdrolspeler Harvey Specter. Ik moet zeggen, zijn onderhandelingsstrategie “er overheen walsen” om de beste schikking voor zijn cliënt te bereiken, heb ik al eens in de praktijk gebracht en het werkt! En in het werkoverleg met mijn kantoorgenoten over een vastgelopen zaak vragen wij onszelf soms hardop af: “Wat zou Harvey Specter doen?”

Onze jongste advocaat-stagiaire Arjen van Haandel heet sinds kort Mike Ross en dat stimuleert hem om met briljante oplossingen te komen. De vrouwelijke managing partner Jessica Pearson kon niet anders dan door onze jongste aandeelhouder tevens HRM manager Suzan Winkels–Koerselman worden vertolkt. Het enige waarin zij van elkaar verschillen, is de huidskleur. Omdat wij geen paralegal op kantoor hebben was de vertolking van de rol van Rachel een beetje lastig, maar daar hebben wij onze advocaat-stagiaire Jacklien Quirijnen voor bereid gevonden. Zij is ooit op kantoor begonnen als juridisch secretaresse, en zij lijkt echt een beetje op Rachel. In werkelijkheid hebben Jacklien en Arjen natuurlijk niets met elkaar!

Donna, de rots in de branding, is onbetwist onze office manager Annemarie Paeshuyse. Haar dochters zijn ook fervent Suits kijkers en die zijn het er helemaal mee eens!

En toen zochten wij nog iemand voor de rol van Louis Litt. Ik vind hem in de serie briljant, hoe hij wisselt van een beetje een onhandige underdog naar een briljante procestijger en onderhandelaar. Hij is mijn favoriet! Als junior partner komt eigenlijk alleen Floris Dix voor die rol in aanmerking. Maar eigenlijk past dat niet, want Floris heeft een beetje van Mike, Harvey en Louis. Daarmee is hij eigenlijk DE Harvey Specter van kantoor.