Donderdag 21-05-2015

Van 7 tot en met 10 mei 2015 heeft de Jonge Balie ’s-Hertogenbosch met 47 leden een reis gemaakt naar Hlavní mĕsto Praha, oftewel Praag. Arjen heeft als lid van de reiscommissie deze reis georganiseerd en Jacklien was als bestuurslid van de Jonge Balie ook van de partij. Hoewel we natuurlijk niet alles over deze reis kunnen prijsgeven (what happens in Praag, stays in Praag), vertellen we toch graag wat meer over onze belevenissen in de Tsjechische hoofdstad.

Na het droppen van onze koffers in de appartementen van “River Side”, brachten we op donderdag 7 mei direct een bezoek aan de Nederlandse Ambassade. Het was voor het eerst dat de gastheer eerder aan de borrel wilde dan de advocaten zelf. Toch kregen we eerst een presentatie over een zeer actueel onderwerp, namelijk Oekraïne. Eén van onze gastheren is namelijk als defensie-attaché niet alleen werkzaam in Tsjechië, maar ook in Polen en Oekraïne. Zijn verhalen over het ongeluk met de MH 17 en de politieke onrust die er in dit land heerst, zorgde voor veel stof tot nadenken. Na het bezoek aan de ambassade was het tijd voor hamburgers, pullen Tsjechisch bier en het ontdekken van de Tsjechische kroegen.

Vrijdag 8 mei stond de stadswandeling en een bezoek aan de ‘escape room’ op het programma. Een escape room is een kamer waar je als groep in wordt opgesloten en door middel van het oplossen van puzzels uit moet zien te ontsnappen. Een groep slimme advocaten moest hier toch wel uit kunnen komen, leek ons. En dat was gelukkig ook zo, want het lukte de meeste groepen om binnen 1 uur uit de kamer te ontsnappen. Uiteraard werd daarna gewedijverd wie de beste puzzelaar was (zonder twijfel de groep van Arjen, 42 minuten en 0 hints). De stadswandeling bracht ons naar de mooiste plekken van Praag, om tenslotte in de Biergarten Riegrovy Sady te eindigen. Daar waren honderden Tsjechen aan het genieten van hun sport, ijshockey. Die avond brachten we een bezoek aan club Nebe Cocktail & Music bar.

Op 9 mei 2015 vertrokken we rond 11 uur richting Kutna Hora, een authentieke stad op ongeveer een uur rijden van Praag. Een lokale gids leidde ons rond en vertelde levendig over de geschiedenis van de stad, die sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Er was veel regen voorspeld, maar gelukkig hielden we het nagenoeg droog (deze activiteit is overigens gesponsord door Turnaround Advocaten, waarvoor dank!). Het diner werd die avond gehouden op een boot met live jazzmuziek. Al varend door de wateren van Praag, konden we genieten van de stad in het licht van de ondergaande zon. Prachtig! Na de boot trip bezochten we de bekendste club van Praag, namelijk Duplex, alwaar we tot in de late uurtjes het weekend afsloten.

De Jonge Balie reis is onder meer bedoeld om ervoor te zorgen dat jonge advocaten elkaar beter leren kennen. Dit is zeker gelukt en het was dan ook een geslaagde reis!